Efekty realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019
- Gmina Paczków z terenu województwa opolskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Opolu z siedzibą w Luboszycach realizowała Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 492 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa opolskiego w tym z Gminy Paczków. Osoby te zostały zakwalifikowane do otrzymania pomocy żywnościowej przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Paczkowie w oparciu o kryteria dochodowe.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
28,2585 ton żywności;
2952 paczki żywnościowe;
- W ramach Podprogramu 2019 dla 26 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 1 warsztat edukacyjny w ramach działań towarzyszących:
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkanie dla 26 uczestników