Smak prawdziwej czekolady
Prawdziwa czekolada ma pozytywny wpływ na serce i naczynia krwionośne. Poprawia działanie jelit. Zawiera polifenole w tym resweratrol – najbardziej wartościowy z antyoksydantów, pozwalający obniżyć wysoki poziom cholesterolu, a nadto spowalniający objawy starzenia i chroniący przed chorobą Alzheimera. Zawiera też wiele składników mineralnych i witamin, alkaloidy: teobrominę i kofeinę. Nie tylko więc wzmacnia organizm ale wpływa korzystnie na koncentrację i sprawność intelektualną.
Ale która czekolada jest „prawdziwa” i zdrowa, a której, nazywanej „czekoladą” winniśmy unikać?
Te i inne informacje o wytwarzaniu czekolady i najlepszych odmian kakaowca używanych do jej produkcji, czytelnicy Biblioteki Publicznej w Paczkowie mogli zgłębić dzięki prelekcji czeskiej dietetyczki, terapeutki i degustatorki czekolady firmy Jordis - Marceli Krčálovej.
Wykład połączony z degustacją czekolad, produkowanych z najlepszych ziaren kakaowca pochodzących z Wenezueli, Hondurasu, Wietnamu, w tym czekolad wzbogaconych dodatkiem zielonej herbaty, różowego pieprzu, kawy, pokruszonych ziaren kakaowca, wanilii odbył się w naszej Bibliotece 2 marca br.
Uczestnicy wykładu mogli też posmakować oryginalnych win wyprodukowanych w limitowanych seriach w Republice Czeskiej. Połączenie czekolady i wina było ciekawym, innowacyjnym pomysłem na pobudzenie całego wachlarza nowych doznań i smaków.